Zomertocht cgdk 2014Het weer is voor onze zomerbijeenkomst van de cgdk traditioneel.

Om kieuwen en een zwemstaart van te krijgen.

 

Op vrijdagmiddag komen we samen in Zwartsluis in de jachthaven aan het Zwarte Water. De Cupido maakt eerst nog een paar ommetjes. Het giet pijpenstelen. Nog maar even wachten. Er loopt over Nederland een smalle lange band met stortbuien. Wij mogen er van begin tot einde van genieten. Uiteindelijk toch de haven in, waar Wim Wiebenga als organisator de schepen verwelkomt. Paraplu boven zijn hoofd en een natte broek. Geen houden aan.
Uiteindelijk liggen de 7 schepen in de haven. De bemanningen schuilen nog even. Jannie en Wim hebben pro-secco ingeslagen en ongeveer aan het einde van de regen komen we samen in het clubhuis om daar te proosten op het weekeinde en om elkaar te begroeten. Enkele bemanningen zijn nieuw en dan is het prettig kennismaken met een glas in de hand. Con heet ieder hartelijk welkom, waarbij applaus klinkt voor Jannie en Wim, Jannie schenkt de wijn in en Wim legt de details van het weekeinde uit. Na de welkomstborrel gaan een aantal mensen naar de plaatselijke Chinees, anderen gaan aan boord. Het is inmiddels droog en fris.
Zaterdag om 10 uur varen we weg, fris met een zonnetje.                      
De Vrijbuiter heeft nog even startproblemen, maar dat is gauw opgelost. Op weg naar Ossenzijl. In twee schuttingen door de Beukersluis. Jan Haaima met Bianca en de kinderen staan op de sluis en langs de route en nemen foto’s. Wat wordt het toch mooi op het water met deze schepen. We zijn er trots op     

Dan over de Beulaker- en Belterwijde, de Walengracht,                               het Giethoornsemeer naar Wetering. Wat een mooi land hebben we toch. In Wetering zowaar een brug met middagsluiting. Afijn stapelen tegen de te korte remming en dan verder.          Kalmpjes aan door het mooie water en dan de bocht naar bakboord, de smalle Heuvengracht in. We komen een dikke rondvaartboot tegen en het past net. Inmiddels regent het weer. Dan komt de Kalenberger gracht. Het eerste stuk is akelig smal. Daar kun je beter geen dikke schepen tegen komen, vooral, omdat er aan de wal nogal wat stalen roeibootjes liggen.

        Na de fietsbrug met klomp 2 euro 10, wordt de gracht breder en met een rustig gangetje naderen we jachthaven De Kluft in Ossenzijl. 

  De Zeven schepen vinden een mooi langsplekje en de meeste bemanningen ontschepen met hun fietsen. We hebben een excursie naar een eendenkooi in petto.     De kloosterkooi in een schoolvoorbeeld van de eendenkooi.         We krijgen uitgebreid voorlichting over planten en dieren en de werking van de kooi. De kooikerhondjes laten zien waarvoor ze zijn opgeleid. Geweldig!

Terugfietsen naar de haven; nu over het fietspad langs de Kalenbergergracht. Prachtig en het is inmiddels weer droog. Wim heeft de barbecue geregeld bij een overdekte ruimte. En dat is maar goed ook, want de traditie zet zich voort. Alle bemanningen zijn er en ook Bianca, Marcel en Jan Haaima zijn van de partij. Gezellig. Wat hebben die Drentsche kottervaarders toch veel te bespreken. Ongelofelijk wat het varen in een verwant schip een bindende werking heeft. Het wordt laat als we de wandeling naar de haven maken en inschepen.

We spreken af om morgen, zondagochtend, om 10 uur gezamenlijk koffie te drinken. Jannie serveert rondo’s e.d en we maken een groepsfoto. Na de koffie gaat ieder weer zijn of haar eigen weg met een goed gevoel over dit gezellige weekeinde in dit wonderschone gebied, met dank aan onze organisatoren, Win en Jannie. Het was een mooie tocht. Wat gaan we volgend jaar organiseren? We maken nog een groepsfoto, die we aan enkele leden sturen, die met hun gezondheid kampen.