26 april ’10 de Noorderzon

De Noorderzon, een Drentsche Kotter 10.40 OK, heeft onlangs een schitterende tocht gemaakt over de Rijn en IJssel, vooral de IJssel is een wondermooie rivier die achter elke bocht een nieuw panorama te voorschijn tovert. De hele tocht werd gekenmerkt door het beste wat het typische ’Hollands Landschap’ te bieden heeft.

Na eerst de Hollandse IJssel te hebben gedaan vanaf Gouda, met mooie plaatsjes als Haastrecht en Oudewater, gaat het via IJsselstein en Vreeswijk naar de Lek. Het eerste leuke haventje dat zich aandient is Culemborg, als dit te vol is moet men uitwijken naar Wijk bij Duurstede, maar in Culemborg lig je midden in het plaatsje zelf, met alle winkels vlakbij.

De volgende etappe gaat via twee stuwen naar Wageningen (Watersportvereniging Vada) en dan verder richting Arnhem om de IJsselkop te ronden. Vanaf dat moment hebben we de sterke stroom mee en glijden naar Doesburg met haar leuke middeleeuwse centrum. Een relatief korte etappe brengt ons naar Zutphen, de havenmonding tegenstrooms aansturen en flink gas, want de stroom is hier erg sterk en verraderlijk. Maar dan komt de beloning, een prachtige oude havenkom midden in de oude stad.

Van Zutphen gaat het via Deventer en Zwolle naar Kampen, het volgende oude Hanzepareltje aan de IJssel. Via het Ganzendiep belanden we in Zwartsluis en via het Meppeler Diep gaat het naar de Beulakerwiede en via het pontje van Jonen naar Blokzijl, samen met Vollenhove de twee leukste stadjes in Noordwest-Overijssel in één van de schitterendste rietgebieden die ons land rijk is.

Van Blokzijl gaat het dan naar de Randmeren via de Roggebotsluis met stops in Elburg, Harderwijk en Spakenburg, alle drie vissersplaatsjes en toch weer met een geheel eigen sfeer. Het laatste rustpunt voor thuishaven de Westeinder is zeilvereniging ’t Y in Durgerdam. En dan wordt de portemonnee weer getrokken voor de doorvaart door Amsterdam.
Met vriendelijke groet,

Ronald van Gessel