ZOMERTOCHT 2012

 

Valere, Salute, Dimfy, Con Amore, Noorderzon, Cupido en Marbe. In die volgorde voeren zeven Drentsche Kotters door het hart van Holland. Wat wordt het mooi op het water!

 

Valere, Con Amore, Noorderzon en Marbe hebben hun thuishaven in het Groene hart; Jos is met Jan (Haaima) met de Cupido uit Meppel komen varen, Dits en Egbert zijn met de Dimfy van het eiland van Maurik gekomen en Trudy en Paul hebben de reis met de Salute gemaakt vanaf de thuishaven in Wijk bij Duurstede.

 

Lilian en Rob van de Valere kwamen dit voorjaar met het idee om ergens op de Braassem een barbecue te organiseren. Gezellig met een stel bemanningen van de CGDK. En zo geschiedde………….

 

Het programma werd besproken met Gerry en Con van de Con Amore, er kwam een vaartocht bij en de uitnodiging aan alle leden van de CGDK kon de deur uit.

 

Zeven schepen met zeventien mensen waren in staat om te komen. Dat is een mooi aantal, zeker als we bedenken, dat de DK’s over Nederland en België verspreid liggen.

Na een lange periode van mooi weer waren de weersverwachtingen voor 25 en 26 augustus abominabel. Daarna zou het weer opknappen. Maar, zoals gezegd, abominabel, een nat, nee kletsnat, nee kleddernat weekeinde met veel wind, donder en bliksem……..brrrrrr.

Goed, wat moet je? afblazen? Nee, doorgaan!

 

Op vrijdagavond lagen er al vijf schepen bij WSC De Braassem, Lieve van de Cupido werd met de auto gebracht en de bemanningen dronken koffie e.d. aan boord van de Salute. Het werd toen al gezellig. En het weer was toen nog goed.  

 

Zaterdagochtend kwamen Bep en Mart met de Marbe in de stromende regen in de haven. Helpen met aanleggen betekende een nat pak en dus direct maar een droge broek en -sokken aangetrokken.

Ondertussen kwamen Janny en Wim van de Zephyros met de auto aan.

Wonderwel klaarde het weer op.  

Er was er koffie onder een afdak op de haven.

Gerry had zandtaartschuitjes met aardbeien en slagroom gemaakt en de stemming kwam er goed in.

Tijdens de koffie voeren Leena en Ronald van de Noorderzon de haven in. Ronald had tot laat op vrijdagavond moeten werken en had zijn latere komst al aangekondigd.

 

En dan het water op. Zowaar met wat gaten in de bewolking en een rustig windje.

Vanaf de Braassem voeren we de Oude Wetering in en vervolgens stuurboord uit de Drecht op. Dit was tot voor kort vergunningwater, maar die belemmering is opgeheven.

Wat is die Drecht toch mooi, met na elke bocht een ander vergezicht, boerderijtjes, molens en naast het lage dijkje het diepliggende land met de vele kleuren groen in de zon. Genieten.

 

Rob en Lilian belden de brugwachters van Leimuiden en Bilderdam op en het konvooi sloot dicht op elkaar aan om vlot door de bruggen te varen. En die bruggen zijn smal en liggen niet loodrecht op de vaarweg. Alle schepen kwamen er zonder schade doorheen.

Dan het Aarkanaal in. Ook daar draaiden de bruggen vlot. Wel weer een dikke bui op ons dak. Het konvooi gedroeg zich voorbeeldig; op de Drecht rond de 6 km/uur en op het Aarkanaal zo tegen de 10 km/uur. Dan de Oude Rijn op en door Alphen aan de Rijn langs de achtertuintjes. En zowaar, de zon scheen weer.

Via kanaal 77 werden wetenswaardigheden uitgewisseld enne… wat kunnen die DK’ers ouwehoeren.

Bij het bekende restaurant en dierenpark Avifauna draaiden we de Heimanswetering in en na Woubrugge was het rondje bijna rond.

Lilian had op de eilandengroep ‘De Hemmen’ ligplaatsen en een tent gereserveerd. We vonden mooie ligplaatsen aan een steiger, lagen er vast, begonnen het land te verkennen tot de havenmeester kwam vertellen, dat we aan het verkeerde eiland lagen. De tent stond elders en hij was niet van plan die te verplaatsen. Dus 7 kotters startten de motoren en voeren naar een mooie beschutte baai bij de tent op een ander eiland. En die beschutte baai was wel erg prettig in het noodweer, dat die avond en nacht volgde.

 

Een tent met twee dichte wanden aan de windzijde geeft beschutting. Toen we zo’n beetje allen met onze stoelen binnen waren brak er weer een stortbui los. De tent stond te schudden in de windvlagen, de spanbanden stonden als vioolsnaren strak en er lekte wel wat water door. Bep en Mart kwamen als laatsten en waren weer drijfnat. Intussen stonden de meegenomen zes flessen Pro Secco op tafel en werd er druk geproost en gelachen. De regen zorgde ook voor hilariteit. Er zit altijd wel iemand in de drup (Con) en bij de thee probeerde Egbert of je met een theezakje ook in de diepe plassen thee kunt zetten. Afijn het weer klaarde weer op en het ging nog steviger waaien.

De havenmeester wist met een binnendeur de gasbarbecue wat in de luwte te zetten. Hij bracht schalen met vlees, salades, sauzen, kruidenboter en stokbroden in overvloed en van uitstekende kwaliteit. Binnen de kortste keren lag de barbecue vol en werd er heerlijk gesmuld.

Voordat het donker werd vertrokken Janny en Wim. Gerry en Con brachten ze naar de 3 km verderop gelegen haven. Bij terugkomst op de Hemmen was het nog steeds erg gezellig in de tent en dat ondersteund met de nodige glazen wijn, bier en frisdrank.

 

‘s Nachts loeide de wind en gelukkig lagen we beschut. Wat kwam er een water naar beneden!

 

Op zondagochtend gezamenlijk koffie en natuurlijk afrekenen.

Het werd alweer gezellig en zo werd er ook gesproken over een vervolg. Egbert heeft er wel ideeën over. Samen met Paul en Trudy denken Egbert en Dits wel iets leuks na de zomervakanties 2013 rond het eiland van Maurik te kunnen organiseren.

 

Natuurlijk hebben we gezamenlijk de organisatoren bedankt, voor hen geapplaudisseerd en een applaus aangeheven voor onszelf. Het barre weer heeft ons eigenlijk geen kwaad gedaan, we hebben genoten en kijken uit naar een volgende keer. Het initiatief van Egbert voor 2013 spreekt ons erg aan.